dinsdag 12 juni 2012

Terugblik op de hengstenshow 2012

Na een periode van twee jaar was het op 14 april weer zo ver, de dag dat we onze hengsten presenteerden aan het publiek, DÉ HENGSTENSHOW!

 Er ging weer heel wat organisatie aan vooraf. We willen het publiek toch weer een leuke dag bezorgen én een afwisselend programma voorschotelen. Alles moet spik en span zijn, er moet het een en ander geoefend worden, soms nog wat dingen in elkaar knutselen. En de dag voor de show moeten alle hengsten toch echt door de Wanneperveense wasstraat, met wisselende reacties van de heren zelf.

Daarna nog een poosje stil staan om de manen netjes gekapt, de nagels gevijld en de staart geplozen te worden, maar dan staan ze er ook piekfijn voor!

In tegenstelling door eerdere jaren hadden we dit jaar toch wat zorgen om het weer. De berichten waren wisselend, bewolkt, maar we kunnen terugkijken op een heerlijke dag waar we vooral 's middags van een heerlijk zonnetje mochten genieten.
De dag startte in de ochtend met de inmiddels gebruikelijke knip- en voorbrengcursus, die dit jaar verzorgd werd door Annabel van der Pol en Esther Weemstra. Beiden zijn inmiddels aardig vertrouwd met de In's en Out's van de presentatie van het Fjordenpaard op de keuring. Een gezellige groep nam enkele eigen meegebrachte Fjorden, maar ook de nodige jonge Fjordenpaarden (waarvoor het tevens een goede leer was) onder handen.

We hopen dat iedereen een leuke en vooral educatieve ochtend heeft gehad.
Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket  Photobucket
Meer foto's van de knipdag vindt u hier: http://s1220.photobucket.com/albums/dd441/HHBerg/Knipdagen/Knipdag2012/?start=allRond half 2 werd er gestart met de daadwerkelijke show, waar weer een ruim aantal bezoekers op af waren gekomen om te genieten van het Fjordengeweld.
Naast de vaste krachten, die al heel wat jaren op het bedrijf staan, konden we ook maar liefst drie nieuwe hengsten presenteren. Elitehengst Manus (Havstad x Fordin), overgenomen van Jan en José Dolfing uit Balloo en zijn kleinzoon Dingo (Stedjeblakken x Manus) die wij een jaar eerder al aangekocht hadden. Nummer drie was de door ons gehuurde ulsblakke hengst Alm Glimt (Alm Jarl x Ola Gik), een 18-jarige hengst van Louis de Vry uit België. Deze laatstgenoemde zal nog één jaar ter dekking aangeboden worden bij ons in Wanneperveen.Bart opende de show met Manus voor de wagen en heette iedereen een warm welkom.

Photobucket Photobucket Photobucket


Vervolgens werden de hengsten, in willekeurige volgorde, in vrijheid, voor de wagen en/of onder het zadel gepresenteerd. Zizoran (Toddy x Kalypso) mocht zich los laten zien en maakte er een spetterende show van. Aangespannen liet hij met Bart aan de leidsels zien dat hij over uitstekende gangen beschikt. Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket
Meer foto's


Drafur (Don x Fridolin) mocht zich zelfs drie keer laten zien, los liet hij zich vooral in galop zien, maar dat hij ook kan draven liet hij zowel onder het zadel zien met amazone Joyce Kok als aangespannen met menner Annabel van de Pol.

Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket
Meer foto’sDingo was een maand voor de show goedgekeurd in België, door zijn 30 dagentest succesvol af te ronden. Vanwege deze goedkeuring konden we hem deze dag ook presenteren als goedgekeurde hengst. In vrijheid en voor de wagen, met Bart aan de leidsels liet hij zich goed zien. Het vrij-springen, waarbij hij normaal gesproken erg enthousiast is, had hij deze dag minder zin in jammer genoeg. Maar zo zie je maar weer dat ook dieren hun momenten kunnen hebben.

Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket
Meer fotosDe voor Hannover-Duitsland goedgekeurde Alm Glimt is een opvallende verschijning met zijn lange voorpluk en zijn bijzondere lichte isabel kleur, ook wel ulsblakke genoemd omdat hij een cremefactor bezit. Alm werd in vrijheid gepresenteerd, waarna Annabel de toch iets wat onder de indruk van alle drukte zijnde hengst ook onder het zadel toonde.
Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket

Meer foto’sReinar (Myrstein x Mini Midt) werd met zijn lange manen, een aandenken aan zijn verblijf in de kudde en wat verder ook vrij uniek is op ons bedrijf, naast los ook aangespannen laten zien met Mieke Houwer op de wagen.
Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket

Meer foto’sShowmonster Timor stelt op een show eigenlijk nooit teleur, als er één hengst geniet van alle aandacht dan is hij het. Hij gaf letterlijk een spetterende show, toen hij vlak voor het publiek door een plas galoppeerde en de weg naar een heerlijke rolbeurt inzette.
Hij werd onder het zadel en aangespannen gereden door Janna van der Pol. Onder het zadel liet hij zich solo zien, voor de wagen werd hij in de rijbaan vergezeld van zijn twee zonen in het tweespan Binkie (Timor x Tunar) en Dieter (Timor x Anton). Alle drie lieten ze zien dat het met de zelfhouding en het gangenwerk van deze hengst wel goed zit!

Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket

Meer foto’sBink en Dieter
Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket PhotobucketAnton (Gnist x Kolkur) kreeg dit jaar twee wel heel speciale klusjes tijdens de show. Voor de pauze werd hij onder het zadel gereden door Roos Stoter van 10 jaar, die sinds afgelopen winter met de hengst is gaan rijden.
Een combinatie die het ontzettend leuk en braaf doen samen. Roos kan prima uit de voeten met 22-jarige Anton en liet dat ook zien toen zij de hengst met gemak in de galop zette, terwijl ze het publiek met beide handen gedag zwaaide!

Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket


Na de pauze wachtte er een tweede bijzondere taak voor Anton en dat was zijn samenwerking met de Sultan van Venegistan. Duizend en één nacht geleden kreeg de Sultan luch van de hengstenshow in Wanneperveen. Een braaf ras, dat van alle markten thuis is. Jong en oud zag hij o.a. via foto's op onze website genieten van onze Elitehengst Anton. Een paard met een Sultanwaardige uitstraling én hooggewaardeerde prestaties, zo ook te zien aan zijn titel, Elite, zo vond de Sultan van Venegistan. Dit moést het paard worden waarmee hij, zijn komst in ons land zou introduceren. Daarom mochten we speciaal voor deze dag u voorstellen, helemaal overgekomen uit Venegistan, Sultan Baharet.

Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket

Meer foto’sKortom, zoals menigeen al van ons gewend was, wij zijn wel in voor een geintje en onze Fjordenpaarden dragen daar graag en braaf hun steentje aan bij!

Na de Sultan was het de beurt aan de jongste deelnemer van de dag. Het was nog even afwachten daags voor de show of we dit jaar een veulen konden laten zien, toch iets wat veel mensen als leuke aanvulling in de show ervaren, wat er helemaal bij hoort en wat altijd veel 'oooh’s en aah’s' oplevert. Twee dagen voor de show beviel Esther Weemstra’s merrie Tea (v. Halldor) van een monter hengstveulen van hengst Anton en dus maakte de kleine Icarus zijn opwachting in de ring, de ooh’s en aah’s bleven ook dit jaar niet uit.

DE FOTO’s KOMEN NOG!Na Manus aangespannen en los te hebben getoond mocht hij zich ook nog gezadeld in de ring verschijnen en wel met amazone Lisa Schurman.

Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket

Meer foto’sDe afsluiting van de dag stond in het teken van de toekomst, Bart mende Anton door de bak in gezelschap van zijn kleinzoon Collin van den Berg van 1 jaar, die in 'opa' zijn idool gevonden heeft.

Photobucket Photobucket Photobucket


En zo kwam er een einde aan een voor ons drukke maar wederom geslaagde dag. Iets wat natuurlijk nooit zou lukken zonder hulp van alle mensen die zich vrijwillig inzetten tijdens, maar ook de dagen voor de show. Mensen die helpen met de voorbereidingen zoals het trainen en verzorgen van de paarden, maar ook het opruimen van het terrein, het maken van een programma, zorgen dat alles tot in de puntjes geregeld is en klaar staat én natuurlijk de mensen die op de dag zelf hun handen uit de mouwen steken zowel vol in zicht als achter de schermen, tijdens het optuigen, zadelen en begeleiden van de hengsten wat altijd overzicht en planning vergt om het veilig te houden. Maar evengoed natuurlijk de catering die iedereen van een lekkere bak koffie, kop thee of fris met een plak cake hebben voorzien.

Bij deze willen wij dan ook iedereen die op eniger wijze bijgedragen heeft aan de show hartelijk bedanken, hetzij als vrijwilliger, maar uiteraard ook iedereen die naar Wanneperveen gekomen is om de hengsten te bekijken!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten