maandag 26 maart 2012

Dingo goedgekeurd!

Photobucket
Photobucket

Sinds half februari stond Dingo in training op het Bloso-centrum in Woumen om deel te nemen aan de dertig dagen test, die daar verplicht is voor hengsten in hun loopbaan naar levenslange goedkeuring.

Een maand lang werd hij getraind en tegelijkertijd getest op diverse onderdelen in de training, ontwikkeling tijdens de training, maar ook zijn gedrag op en rondom de stal.

Het was voor ons dan ook half maar een grote verrassing hoe hij het gedaan zou hebben. Dingo was bekend met het aangespannen rijden, maar onder het zadel kende hij pas sinds kort de eerste beginselen.

In Woumen aangekomen op vrijdag in de namiddag zei ons een rustig en ontspannend Dingo ons met zijn vriendelijke uitstraling gedag vanuit zijn stal. Een heel verschil met vorig jaar, toen alles nieuw en spannend was en hij daardoor eigenlijk geen moment ontspanning en rust liet zien. Zo zie je maar weer wat een omgeving met een paard kan doen. Dingo was nu, in tegenstelling tot enkele hengsten die evenals wij vorig jaar, pas net gearriveerd waren voor het evenement van de volgende dag, de rust zelve en voelde zich goed thuis in Woumen. Hij was niet onder de indruk van al het gehinnik en de vele mensen en paarden die heen en weer liepen rondom de stallen.

Na een smakelijke koude schotel en een goed slaapmutsje waren we al snel dusdanig aan de latten na de ruim vier uur rit van Wanneperveen richting Woumen, dat we toe waren aan een goede nacht (iets de één beter lukte dan de ander).

Tegen de ochtend was het ook weer super geregeld op het Bloso-centrum. Na een heerlijk ontbijt konden we ons richten op de eerste jonge hengsten die gemeten werden en veterinair gekeurd.

Dingo werd evenals vorig jaar gemeten, bekeken en goed bevonden. Vervolgens werd het foto's maken, voorstellen in de piste, stappen en draven op het harde en daarna nogmaals individueel voorbrengen in de piste, waarna de hengst los zijn bewegingen nogmaals mocht laten zien en er enkele vrijsprongen gemaakt werden.

Photobucket

Zijn stap liet hij matig zien, leek 'vast te houden' in de lendenenpartij. In draf kwam hij beter tot zijn recht en liet hij meer ontspanning zien, dit werd door de jury ook gezien die daarmee aangaven dat hij hiermee zijn punten verdiende. Vrijspringen deed hij netjes.
De jury beoordeelde hem met de volgende cijfers voor resp. rastype, lichaamsbouw en gespierdheid, beenstanden en beenkwaliteit, gangen, algemene indruk: 8-7-7-8-8 en daarmee een totaal van 38 punten. De jury gaf tevens het commentaar dat Dingo een goede hengst van basiskwaliteit was.

Photobucket

Vervolgens was het tijd voor zijn testen, waar wij met name érg benieuwd naar waren. De eerste proef die hij af moest leggen was voor de wagen, de menproef. Dit deed hij braaf en gehoorzaam. Dit was tevens terug te zien in zijn resultaat, waarbij hij 89 van de 100 punten ontving, dat goed is voor een AA certificaat.

Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket


Na de menproef mocht hij op voor de zadelproef, iets waar hij een maand geleden nog relatief groen in was en enkel bekend was met de basisbeginselen. De ruiter liet een relatief nette proef zien, gezien de africhtingsgraad die Dingo had. Het springen vond Dingo nog wat spannend, waarbij spanning in het begin de overhand nam. Maar desalniettemin kreeg hij van de jury 133 van de 160 te behalen punten, wat goed is voor een A-certificaat.

Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket


Dit in combinatie met het oordeel van de trainer over de dertig dagen wist hij 100 van de 120 te behalen punten voor de dertig dagen test te halen, waarmee hij deze met een positief resultaat wist af te sluiten. Het commentaar van de trainer was dat het een paard was met een zeer fijn, werkwillig karakter, die goede progressie liet zien ondanks dat hij nog zo weinig kende. Daarnaast is het wel een paard wat in nieuwe situaties even de tijd nodig heeft om te wennen en daardoor wat gespannen kan reageren, maar eenmaal gewend was het een zeer prettig paard om mee te werken.


Met dit alles tezamen wist Dingo voor drie jaar een dekvergunning te behalen, waarna zijn afstammelingenonderzoek volgt.

Dingo zal in 2012 evenals afgelopen jaar op zijn Belgische dekvergunning aangeboden worden voor merries in binnen- en buitenland. Geinteresseerd? Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden en bijbehorende kosten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten