maandag 9 februari 2015

Veulens gehaald bij Staatsbosbeheer.

Het is alweer eventjes geleden, maar we wilden jullie deze foto's niet onthouden.

U weet het misschien nog wel, onze dekhengst Reinar is vorig jaar verkocht aan staatsbosbeheer. Omdat we sindsdien veel contact hebben met de opzichter van de kuddes daar hoorden wij dat er afgelopen najaar veulens te koop zouden komen van de hengsten Havik en Bren.
Er werd besloten om 10 veulens aan te kopen, 5 van Bren en 5 van Havik.

We kregen een lijst toegestuurd van de veulens, hun afstamming, geslacht en geboortedatum. Hierdoor konden wij al wat voorwerk verrichten.

Op 30 oktober reden wij voor de eerste keer naar Zuid-Holland om de eerste 5 veulens op te halen. Dit waren 5 Havik nakomelingen van de Hellegatsplaten.

De paarden waren al verzameld in de kralen en er was al begonnen met het ontwormen en nummeren van de veulens. Omdat wij de moeders niet kennen en de veulens los door elkaar lopen moesten we een systeem bedenken om de veulens uit te kunnen zoeken. U kunt zich misschien voorstellen dat je ze niet even een halstertje om doet en uit de groep haalt.
Er was een lijst gemaakt en alle veulens werden tijdens het ontwormen langs de chiplezer gehouden en kregen een nummer op hun achterhand geschreven. Wij kregen vervolgens deze lijst met alle nummers en de bijbehorende veulens.
Tijdens het ontwormen werden de merries gescheiden van de veulens, althans de veulens die oud genoeg waren om te worden afgespeend, de jongsten mochten nog een tijdje bij hun moeder blijven. De merries en veulens kwamen voor ons langs het hek lopen en zo kregen wij al een eerste indruk.De rodblakke merrie Zunnset (v. Halldor) valt meteen op door haar bijzondere donkerrode kleur.
Als alle verkoopbare veulens gescheiden zijn van hun moeder en in de daarvoor bestemde kraal zijn gezet, begint het uitzoeken. Een klus die nog niet zo eenvoudig is want alles rent door elkaar heen. Gelukkig helpen de nummers op de rug en kunnen we, na hooguit nog wat discussie onder elkaar, een keuze maken. De door ons uitgekozen veulens moeten vervolgens naar een naastgelegen kraal, maar ook dat blijkt weer niet zo simpel, omdat het veulen graag bij de rest van de groep blijft. De mannen en vrouw van Staatsbos hebben echter vaker met dit bijltje gehakt en met een beetje teamwork lukt ook dat.


Reinar staat als leider van de kudde nieuwsgierig te bekijken wat er toch allemaal gebeurt. Hij lijkt zich prima thuis te voelen op zijn nieuwe plek, maar ja, hoe kan het ook anders. Lekker in de natuur met een grote harem helemaal voor hem alleen.Vervolgens moeten de nieuwe aanwinsten nog de trailer op, maar ook hier kom je een heel eind met een beetje geduld en doorzettingsvermogen. De eerste groep kan op weg naar Wanneperveen.Op 4 november reden wij wederom met een trailer naar Noord Holland, ditmaal om 5 nakomelingen van Bren uit te zoeken. Hiervoor werden wij verwacht op de Slikken van Flakkee.
Helaas waren wij niet op tijd om mee te kunnen in de auto's om de kudde uit het grote natuurgebied te halen, maar bij aankomst konden wij genieten van de kudde die naar ons toe gedreven werd, een erg mooi gezicht.Om de kralen heen is een omheind stuk waar de kudde als eerst in wordt gejaagd. Hier mogen ze even bijkomen van de tocht. De paarden zijn niet allemaal even wild hier, een aantal komt nieuwsgierig kijken en ook Bren komt een kijkje nemen bij ons.De meeste paarden komen nat aan na de lange wandeltocht, waarbij ze besloten hadden niet om de waterpoel in het gebied te lopen maar er dwars doorheen te gaan. Eén voor één ploffen ze neer voor een uitgebreid zandbad. Ook Bren kan het niet laten, maar de beste plek om te rollen blijkt zo'n beetje op mijn tenen te zijn.

In de weide rondom de kraal krijgen we een eerste indruk van de veulens en ook hier zijn de meesten oud genoeg om hun moeder te verlaten, maar een aantal zijn nog te jong en deze mogen nog enige tijd bij hun moeder blijven.
Dan wordt de kudde nogmaals bijeengedreven en mogen ze met de hele groep een grote kraal in.


Vanuit deze kraal worden merries en veulens van elkaar gescheiden, Bren wordt apart gezet zodat hij niet in de weg loopt en de jongste veulens komen met hun moeder apart te staan omdat deze kleintjes nog moeten worden gechipt.
De veulens die te koop zijn worden ontwormd, net als de vorige keer genummerd, en komen in een aparte kraal. De ontwormde veulens krijgen een blauwe streep op het hoofd om te voorkomen dat ze dubbel gedaan worden.
Na het verzamelen van de afgespeende veulens begint voor ons het uitzoeken weer. Het blijft lastig met al die rennende veulens om je heen, maar ook hier kiezen we er 5 uit die mee mogen naar Wanneperveen.

Als we die eenmaal apart hebben gezet kunnen we ze gaan inladen en net als de vorige keer verloopt dat voorspoedig, als er één schaap (of fjord) over de dam is volgen er meer, en kunnen we de terugreis aan gaan vangen.Geen opmerkingen:

Een reactie posten