woensdag 25 februari 2015

Een tijdperk ten einde...

Na 24 mooie, waardevolle jaren is het moment gekomen...het leven op...

Gister hebben we afscheid genomen van Anton, het boegbeeld van onze Hengstenhouderij. 



Nadat dekhengst Michael (v. Brusvein) de afstammelingenkeuring niet haalde, besloot mede-eigenaar Jan Bierman het dekhengsten-gebeuren voor gezien te houden. Bart was optimistischer gestemd en nadat Danny Vissers hem vroeg of hij interesse had in Anton, stapte hij met broer Wim in de auto richting België. De van oorsprong in Denemarken geboren en in België goedgekeurde hengst Anton werd aangekocht. Erkend als hengst voor het Nederlandse Stamboek begon het vervolg aan de hengstenhouderijcarrière van Bart. De eerste veulens van Anton, nu hij op station in Wanneperveen stond, werden geboren in 1999. In de jaren daarna kwamen er nog vele tientallen bij. 
Anton werd naast de dekkerij gebruikt voor de wagen evenals onder het zadel. Diverse ruiters en amazones, evenals koetsiers hebben Anton aangevoeld. Jong en oud, niks was te gek. Ook zijn nakomelingen bleken het goed te doen en na het behalen van de afstammelingenkeuring, die destijds nog aan huis georganiseerd werd, was het ook niet geheel verrassend dat naast het Prestatiecertificaat ook de Preferentschap uiteindelijk aangevraagd kon worden. Het keurcertificaat wist hij ook te behalen en met voldoende punten op de keuring zat ook eerst het Modelschap en later het Sterschap er in voor Anton. Met al deze predikaten op zijn naam mocht hij als Elitehengst door het leven. Een prestatie waar we ook nu, na zijn overlijden, nog steeds trots op zijn. 

De laatste jaren was Anton nog steeds actief als dekhengst, al werd hij zichtbaar lichamelijk ouder. In de afgelopen maanden kreeg hij meer en meer last van kwalen, waarbij de behandelingen niet het gewenste effect hadden. Om hem een verdere lijdensweg te besparen hebben we de moeilijke beslissing gemaakt om hem de eeuwige rust te gunnen.

Anton laat ons naast een hoop warme, mooie en leuke herinneringen tevens een prachtig aantal nakomelingen na. In totaal staan er in het Nederlandse Stamboek 294 (bekend tot 2014) Fjorden ingeschreven met als vader Anton, waarvan 130 hengsten/ruinen en 164 merries. Een van deze nakomelingen wist het zelfs te schoppen tot Nationaal Kampioen, Babel. En nakomeling Henro is in de voetsporen van zijn vader getreden, als goedgekeurd dekhengst bij het Rheinlandische Pferdestambuch en staat ter dekking bij Fam. v.d. AA in Beek en Donk. Ook in onze eigen fokkerij blijft Anton verweven d.m.v. de fokmerries. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten