maandag 16 december 2013

Abop 2013

Samen met wind en regen komen in het najaar ook de Abop proeven weer in zicht. Het leek eerst een rustig jaar te worden met maar enkele paarden in training, maar al snel meldden zich een aantal Fjordeneigenaren die graag hun paard ook voor de proeven getraind zagen.

Zelf gingen we aan de slag met de jonge hengst Giel (Timor x Sverre) en de merries Delia (Anton x Tunar) en Gerdie (Timor x Tunar). Ook de merrie Fjella (Manus x Halldor), van Esther Weemstra, was al aanwezig op het bedrijf en werd zodoende ook opgegeven.
Giel en Fjella gingen in training voor zowel de men- als de trekproef, Delia voor de trekproef en Gerdie in eerste instantie voor de menproef. Na een telefoontje van onze vrienden uit Zwaanshoek werden de ruin Ewald (Hermansen x Kventin) en merrie Chinouk (Citrus Klattrup x Kvik Halsnaes) aan het lijstje toegevoegd voor de men- én de trekproef. Net aan het begin van de trainingsweken besloot ook Annemarie
Tuin dat haar merrie Anka (Manus x Jolster) een gooi naar een goed certificaat in de menproef mocht doen. Deze laatstgenoemde had, evenals merrie Gerdie (v. Timor), tot dan toe nog niet eerder voor de wagen gelopen. Voorsprong voor Anka was wel dat ze reeds de oefeningen van de dressuur tot en met klasse M1 onder het zadel onder de knie had.
Tot slot was het ruin Dieter (Timor x Anton) die klaargestoomd ging worden voor de zadelproef met ging met Janna van der Pol (en achter de coulissen ook gereden door Rosalie Stoter).

Trainen gebeurde in weer en wind en zoals gebruikelijk ging de ene dag beter dan de andere. De merrie Anka, die 6 weken voor de menproef voor het eerst aangespannen werd, vond het in het begin wel even spannend. Maar eenmaal goed aan de wagen gewend liep ze al snel zoals ze onder het zadel ook laat zien.
Gerdie pikte het dressuurmatige mennen minder soepeltjes op, maar liet zien dat ze juist voor de trekwagen zeer in haar element was, dus werd er besloten om haar menproef om te zetten in een trekproef.

Op vrijdag 22 november was het moment suprême om met de eerste groep paarden naar Hardenberg af te reizen. Delia mocht het spits afbijten voor de trekwagen. Af en toe wel met spannende momenten, omdat de buurpaarden erg fris waren en veel interesse toonden in de hardwerkende 'vreemdelingen'. Maar Delia kweet zich goed van haar taak en haar inspanningen werden beloond met een A-certificaat. Omdat deze merrie in 2012 in Rolde 36 punten behaalde mag zij zich nu modelmerrie noemen!Juryleden voor men- en trekproef deze dag: Albert Wezeman en Bob van BonFatricia (Timor x Tunar) van dhr. Winters kwam vervolgens aan de start voor de trekwagen. Deze jonge merrie liet zien dat zij erg braaf de commando's van haar eigenaar opvolgde, echter dusdanig braaf dat het oplopen van de remwagen zo nu en dan er voor zorgde dat ze niet baas was over het tuig. Zij behaalde een C- certificaat met het commentaar dat ze scheef trok en meer trekvastheid mocht tonen.Ho is ho moet Fatricia gedacht hebben. De remwagen liep echter nog iets door, waardoor het borsttuig door het lamoen naar voren gedrukt werd. Hierna werd besloten het lamoen gedurende proef te verwijderen en Fatricia verder in de losse strengen te laten trekken. Ondanks dat de remwagen voortdurend geremd wordt loopt deze toch iets op, waardoor bij een snelle stop de wagen nog iets door rolt. Fatricia liet zien zoals een brave Fjord betaamd, dat zij niet bang was van de wagen die tegen haar achterbenen kwam.
Gerdie was erg gespannen, de andere omgeving liet veel indruk achter, en na een vliegende start stevende zij helaas ook af op een C-certificaat. Ze was te druk tijdens de proef en mede hierdoor ging ze teveel met rukken aanzetten en dan kelderen de punten uiteraard.


Terwijl Bart Fjella ging losrijden voor de menproef, behaalde de merrie Emas (Topas x Reinar) van Anne Zweers voor de trekwagen een A certificaat en de merrie Felisia (Sebastian x Toddy) van Kees Dingemanse kreeg zelfs een AA. Deze merrie was heel koel en kalm tijdens het werk en had een mooie manier van trekken.

Emas van/en Anne Zweers

Felisia
Toen Fjella los was gereden mocht zij een gooi gaan doen naar een goed resultaat. Ze liet zich heel braaf de ring door sturen tijden de dressuurproef. Meteen daarna volgde voor haar de trekproef en ook daar liet ze zich zien als een braaf en werkwillig paard. Beide proeven leverden een A-certificaat op. Fjella behaalde in Hardenberg in 2012 38 punten en net als Delia verzilverde zij haar modelschap.


In de binnenbak werden diezelfde ochtend de zadelproeven gereden. Janna behaalde daar met Dieter een B-certificaat met zelfs een dikke 10 voor het springen! Tijdens de buitenrit die bij de proef hoort werd Dieter extra getest op braafheid. Diezelfde buurpaarden zorgden ervoor dat een andere combinatie behoorlijk hard door de baan ging wat natuurlijk wel wat spanning veroorzaakte, maar Dieter liet zien dat hij zich niet bij zijn baangenoot schaarde en bleef luisteren naar zijn amazone.

Zorita (v. Balony) van Dhr. Blokzijl deed eveneens een zadelproef deze dag en behaalde ook een B-certificaat.
Zorita
Flemming (v. Reitze) voelde zich stoer genoeg om zijn weidegenootjes in de andere wei even van een show te voorzien.Na de pauze mocht Bart met Anka aan de slag, zij was de hekkensluiter van deze dag. Anka mag zich vanaf 22 november prestatiemerrie noemen! Zij haalde namelijk een A op haar menproef. Een blije bazin kon haar daarna lekker weer meenemen naar huis.Er wordt gereden onder streng toeziend oog van Kees en eigenaresse Annemarie


Maandag 25 November stonden er proeven gepland in Hoederloo. Als hengst zijnde werd Giel hier verwacht zijn opwachting te maken en ook Chinouk en Ewald mochten hier aantreden.

Chinouk liet zich netjes zien. Het nogal hobbelige terrein was even wennen, maar deze merrie van Deense origine liet zich niet van de wijs brengen en haalde zowel op de men- als de trekproef een mooie A. Bij haar kon het sterstempel in het paspoort worden gezet, aangezien zij 38 punten behaald had op de keuring in Lisse dit jaar.Merrie Flicka (v. Hermanssen) van Rien Peijnenburg uit Udenhout en Zoran (v. Tunar) van het Hengstenfonds/Ronald Janssen gingen eveneens op voor de trekproef.


Finka moest, evenals zoveel jonge paarden, even wennen aan de remkracht en oploop van de wagen bij het wegtrekken.

Ewald mocht ook met een extra stempel in zijn paspoort naar huis, want hij mag zich modelruin noemen. Hij behaalde 35 punten op de keuring in Lisse van 2012 en kreeg een B voor zijn trekproef. Voor de menproef behaalde hij een c-certificaat met bemerking op zijn hoeven en hoefbeslag, dit zou zijn weerslag hebben op de gangen.

Zoran:Om 1 uur mochten de hengsten zich voor gaan bereiden op de proef. Giel was als tweede aan de beurt en mocht dus nog even op de trailer blijven, dit om de andere hengst tijdens de proef niet te storen. Giel vond het allemaal spannend en was meer met andere zaken bezig dan met het afleggen van een nette proef. Mede hierdoor kreeg hij uiteindelijk twee maal een c-certifcaat, helaas.Ook waren er dit jaar zadelproeven in Hoenderloo. Het blijft daarbij altijd interessant wat de nakomelingen van onze hengsten doen. Flora (v. Zizoran) van stichting De Maandag werd model door een B te halen. Caija (v. Timor) van J. Weber behaalde een AA en werd ook model.
Aliena, van H. Koldenhof, met als vader Reinar en als moeder onze eigen Pauliena, werd stermerrie met een A op haar zadelproef.

Bijzonder deze dag was eveneens het resultaat dat rodblakke hengst Gio (Hermanssen x Bjorkmann) van Amber Verhagen behaalde op zijn zadelproef, die hij samen met Ginny Ouwehand-Chesson wist neer te zetten: een prachtige AA. Daarmee is hij de eerste Nederlands gefokte én goedgekeurde rodblakke dekhengst.
 Wij willen iedereen feliciteren met de resultaten en hun nieuwe model, ster- en prestatiepaarden en Amber met haar kersverse goedgekeurde dekhengst!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten